自分への愛情のかけ方

生活の知恵的な体調管理

5分の手間でパンを焼く?

前の記事にプロテインパウダーをパンを焼く際に、

しのばせてみるという方法をあげてみました。

 

料理の本を眺めるのが好きで、作らないことのほうが多いのですが、良く買い込んでしまいます。

 

昨年末に、面白いパンの本を見つけました。

 

「一日5分かけるだけで本格パンが焼ける」というものです。

ジェフ・ハーツバーグ&ゾーイ・フランソワ 

日本語監修 萩山 和也  熊谷玲美 訳

楽工社

 

その中の一つを書いてみます。

 

***************************

 ブール boule

▶450gのブール4個分(2倍や半分の量でも作れます)

ぬるま湯:720ml

ドライイースト:大さじ1.5杯

粗塩:大さじ1.5杯

準強力粉:910g

コーンミール(打ち粉用):適量

 

①ぬるま湯を用意(38度くらい)

②ぬるま湯を食品コンテナ(タッパーの大き目サイズ)に入れて、イーストと塩を加える。←ここでプロテインパウダーを投入

量は適宜試してみてください(汗)

③小麦粉を混ぜ入れる。こねる必要はない。だまがなくなるまで混ぜたら終わり。

④発酵させる。生地の入ったコンテナにふたをします。(密閉しない)ガスが発生するのでねじ蓋の瓶は使用しないこと。

発酵は時期により膨らみ方が異なりますが、室温において記事がつぶれてくるまで約2時間、最大5時間まで長くしてもOK。

 

パンを焼く当日は、

⑤生地はこねないで30~60秒以内で包み込み、形を整えるだけ。(グルテンクロークという方法)

⑥成形した生地を休ませて発酵させる。コーンミールを振った木の板(本書ではピザピールと記載)において40分休ませる。

⑦焼く20分前からオーブンを230℃に予熱しておく。

⑧生地の上に粉を振り、切れ目を入れる。

⑨スチームを与えながら焼く。(上段にパン、下段にバットを置いて、200mlぐらいの熱湯をパンを入れた後に、バッドに素早く注ぎ込み蒸気が逃げないように手早くオーブンのふたを閉める)  約30分焼きます。

⑩残った生地は、ふたのあるコンテナに入れて冷蔵庫で保管し、

二週間以内に使う。

 

1日5分かけるだけで本格パンが焼ける! 1 ベーシックブレッド編

1日5分かけるだけで本格パンが焼ける! 1 ベーシックブレッド編

  • 作者: ジェフハーツバーグ,ゾーイフランソワ,荻山和也,Jeff Hertzberg,Zo¨e Fran〓ois,熊谷玲美
  • 出版社/メーカー: 楽工社
  • 発売日: 2015/06/02
  • メディア: 単行本
  • この商品を含むブログを見る
 

 

 

 

When baking a protein powder in a previous article,

 

I tried to give the method of trying to be endured.




I like to look at cooking books and I don't make much of them, but I often buy them.




I found an interesting bread book at the end of last year.




"Just take five minutes a day to bake authentic bread."

 

Jeff Hartsfield & Zoe Francois

 

Japanese Supervisor Hagiyama Kazuya Kumagai who translation

 

An Easy Company




Let me write one of them.




***************************

 

Bourg Boule

 

▶ 4 pieces of a 450g (can be made by double or half the amount)

 

Lukewarm water: 720ml

 

Dry yeast: 1 tbsp. Five cups

 

Coarse salt: 1 tablespoon. Five cups

 

Quasi Flour: 910g

 

Cornmeal (for floured): dosage




Shing lukewarm water (about 38 degrees)

 

Put the Shing lukewarm water in the food container (the large size of the Tupperware) and add yeast and salt. ← Put the protein powder here

 

Please try the amount as appropriate (sweat)

 

Shing put the flour in the mix. There is no need to knead. The end is mixed until there is no ball.

 

Shing ferment. Put the lid on the container containing the dough. Do not use the bottle of the screw lid because the gas is generated (not sealed).

 

Fermentation varies depending on the time of year, but it is OK to take up to five hours until the article has collapsed at room temperature for up to two hours.




The day of baking bread

 

It wraps in 30-60 seconds without the Shing dough dough, and only the shape is trimmed. (Gluten cloak method)

 

Shing molded dough is allowed to be fermented by resting. The Board of the tree which swung the cornmeal (described as Pizza peel in this book) is made to rest 40 minutes.

 

Preheat the oven to 230 Shing from 20 minutes before Shing bake.

 

Shake the powder on the Shing dough and put a break.

 

Bake while giving Shing steam. (Pan on the top, put the bat in the lower, after putting the bread in about 200ml of boiling water, quickly close the lid of the oven to prevent steam to pour into bad) bake for about 30 minutes.

 

Shing the leftover dough in a container with a lid and stored in a refrigerator

 

Use within two weeks.